Fustus Durus stam

Fustus Durus Stam

De stam is verreweg de gezelligste afdeling van Scouting Meppel, al zeggen we het zelf. De gezelligheid, het samen leuke dingen doen en lekker ouwehoeren staan voorop. Maar natuurlijk bieden we ook ondersteuning aan Scouting Meppel in het algemeen. Die ondersteuning bieden we op verschillende manieren. Een groot aantal van de stamleden is ook actief als speltakleiding. En bij gezamenlijke activiteiten helpen we met het organiseren en uitvoeren van het programma om zo de leiding een beetje te ontlasten.

Met 31 leden is de stam één van de grotere speltakken van Scouting Meppel. Een deel van hen is wekelijks op het clubgebouw te vinden. De rest komt alleen bij speciale opkomsten en evenementen, of komt af en toe gezellig langs op de vrijdagavond. Het actieve deel van de stam houdt zich tijdens opkomsten onder anderen bezig met kleine klusjes doen in het gebouw, samen dingen ondernemen zoals bijvoorbeeld een greppeltocht of unmeunig fikkie stoken en meer van dat soort zaken. Na opkomsttijd is de bar in het gebouw een plaats waar je vele stamleden tegen zult komen.

Activiteiten

De stam organiseert regelmatig activiteiten naast haar gewone opkomsten. Zo zet men de plaatselijke horeca op z'n kop (Spareribs eten en You Never Wok Alone) of organiseert een Greppeltocht, of een thema-avond (Duitse Avond). Traditie is ook dat de stamleden oud en nieuw gezamenlijk vieren op het scoutinggebouw. Carbid-schietend en feestend wordt het oude jaar uitgezeten en het nieuwe ingeluid. Ook hebben we eens in de paar jaar een heus leiding- en stamweekend, waarvan de organisatie doorgaans bij enkele stamleden ligt. Dit jaar zijn we naar Utrecht geweest. Ook vind zo tegen de zomer, als het zonnetje een dagje lekker schijnt, het Annual Fustus Durus Bathing Activity plaats, oftewel: een avondje lekker relaxen in een paar prima zwembadjes. De nieuwste jaarlijks terugkomende activiteit is de Rijp voor een Inrichting tocht in het tweede weekend van april. Deze hike voerde de deelnemende stamleden in 2010 over de Utrechtse Heuvelrug van Baarn tot Veenendaal.

Evenementen

De Fustus Durus Stam is ook aanwezig op verschillende landelijke evenementen. Zo wordt elke twee jaar de Scout-In (2005, 2007, 2009) bezocht, een landelijk feestje voor alle vrijwilligers. Ook neemt men jaarlijks deel aan de JOTA/JOTI, de internationale Jamboree On The Air/Internet, waarvoor de stam een enorme toren plaatst voor het gebouw. In 2014 zal de Fustus voor de zesde maal vertegenwoordigd zijn op het nationaal kampioenschap Kubb. Ook verzorgen we jaarlijks ondersteuning en een activiteit bij de Nacht van de Nacht.
Ook is de stam aanwezig in de subkampstaf van het Pinksterkamp Dwingeloo, als vrijwilliger voor Scouting Regio Drenthe en deLandelijke Raad van Scouting Nederland.

Zomerkampen

Jaarlijks gaat een delegatie enthousiaste stamleden op zomerkamp. Hier een kort overzicht:

2007 - Bucher Berg, Breitenbrunn (Duitsland)
Het eerste stamkamp bestond uit een weekje Duitsland. Met zeven stamleden werd een week doorgebracht diep in oost-Duitsland. Blijvende herinneringen zijn een prachtige kanotocht, een geweldig lokaal Bierfest.

2008 - De Kluis, St. Joris-Weert (België)
Op deze tweede editie van het Fustus Durus Zomerkamp gingen aanzienlijk meer leden mee. Een week lang werd de omgeving van Leuven onveilig gemaakt. Hoogtepunten waren de terrassen van Leuven, heerlijke dagen in het zwembad, een bezoek aan de Stella-Artois brouwerijen.

2009 - Brexbachtal, Koblenz (Duitsland)
En ook de derde editie van het stamkamp was weer een succes. Koblenz is bij dag en nacht bezocht, we hebben ons uitgeleefd op een fantastisch ropecourse, relaxt een dagje zwembad meegepakt en natuurlijk 's avonds flinke kampvuren.

2010 - Papa Klein, Wiltz (Luxemburg)
De vierde keer gingen we op kamp in Wiltz. Sommige stamleden zijn hier vroeger al eens geweest toen ze nog bij scouts of rsa zaten, en de rsa heeft in 2010 ook al de Europese Scoutinghoofdstad aangedaan.

2011 - JugendzeltplatzHeimborn-Ehrlich (Duitsland)
In 2011 alweer het 5e Fustus Durus Stamkamp. De club was wat kleiner, we waren slechts met 6 man, maar daar was het niet minder leuk om. Door de kleinere club hadden we ruimte om mountainbikes mee te nemen. De eerste nacht nog geen plek om te overnachten. En vervolgens de ultieme stamkamplocatie gevonden met een buitenkeuken en grillplaat.

2012 - Grasveld op HeuvelBelvaux (België)
Dit stamkamp vond plaats op een prachtig weiland bovenop de heuvel waaronder de Belgen de Grotten van Han hebben gegraven om dit toeristisch uit te kunnen buiten.

2013 - Jugendzeltplatz Monschau - Dreistegen (Duitsland)
Stamkamp aan een beek! Dus dammen bouwen, bbq, wandelen, biergarten, kampvuur, etc...

Je kunt lid worden van de Fustus Durus Stam als je 17 bent, en je kunt er bijblijven zolang je jezelf nog jong voelt. Opkomsttijden zijn op vrijdagavond van 20 tot 22 uur. De meeste stamleden blijven daarna nog even hangen bij de bar.

Lijkt je dit wat? Kom dan eens langs!

Voor het laatste nieuws: volg @FustusDurus op Twitter!

Aanvullingen voor de stam-pagina? stuur ze naar Hoofd Sectie Werving Selectie en Communicatie Hans (hans@fustusdurus.nl). Voor meer info over de stam mail info@fustusdurus.nl